Salaojaremontti pidentää kiinteistön käyttöikää

Salaojajärjestelmän käyttöikä on noin 30–40 vuotta, jonka jälkeen salaojitus tulee uusia. Oikein rakennettu ja hyvin huollettu salaojitus on siis vuosikymmenten sijoitus, joka pitää kiinteistön pihan ja rakennukset paremmassa kunnossa. Vastoin yleistä käsitystä, salaojaremontin voi tehdä myös talvella.


Salaojaremontti kuuluu jokaisen kiinteistön elinkaareen

Jokaisella kiinteistöllä tulee tehdä ennemmin tai myöhemmin salaojaremontti, sillä paraskin salaojajärjestelmä vanhenee vuosikymmenten aikana. Etenkin vanhemmat salaojitukset saattavat myös olla vanhanaikaisia tai muuten puutteellisia, altistaen pahimmillaan rakennukset kosteus-, home- ja routavaurioille.

Salaojien avulla hulevesi johdetaan pois rakenteiden suunnalta, eikä vesi tulvi kellariin tai keräänny lammikoiksi pihaan ja kulkuväylille. Näin rakennusten lisäksi myös piha pysyy kuivempana, turvallisena ja käyttökuntoisena pidempään. Salaojaremontti suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti, kohteesta riippuen. Remontti voidaan tehdä ympäri vuoden kohteeseen, jossa ei jostain syystä ole salaojitusta ennestään tai kohteeseen, jossa vanha järjestelmä kaipaa huoltoa. Salaojajärjestelmä kestää oikein huollettuna hyvänä noin 30–40 vuotta, jonka jälkeen järjestelmä tulee uusia.

Salaojaremontti alkaa aina ammattilaisen tekemällä kohteen kartoituksella, missä kartoitetaan jo olemassa olevan salaojituksen kunto ja remonttitarve. Huolehtimalla salaojien säännöllisestä tarkastuksesta pystyt ennakoimaan lähestyvän remontin paremmin.

Olemme monipuolinen asennusurakoitsija Tampereelta – ota yhteyttä salaojitukseen liittyvissä asioissa niin autamme!


Lue lisää salaojaremontista:


Mitä hyötyä salaojituksesta on?

Maan jatkuva kosteus sekä sade- ja sulamisvedet pitävät talon perustukset jatkuvasti märkänä, jolloin kosteus lahottaa rakenteita. Myös terveydelle haitallisen homekasvuston mahdollisuus kasvaa kosteissa rakenteissa. Salaojaremontti on osa jokaisen kiinteistön elinkaarta ja ylläpitoa, sillä se pidentää kiinteistön ja sen pihan käyttöikää sekä parantaa jopa kiinteistön arvoa. Se lisää myös asukkaiden asumismukavuutta sekä itse kiinteistön hyvinvointia merkittävästi.

Salaojaremontin hyödyt:

 • Hyvin toimiva salaojitus ehkäisee kosteusvaurioita ja pitää kiinteistön perustukset kuivina.
 • Ajoissa tehty salaojaremontti ehkäisee kellarikerrosten tulvimisen.
 • Salaojituksen kuivana pitämät perustukset eivät myöskään kärsi routavaurioista.
 • Salaojitus pitää kiinteistön piha-alueen ja kulkuväylät kuivempina, lisäten asumismukavuutta ja turvallisuutta.
 • Salaojaremontti nostaa kiinteistön arvoa.
 • Jos pihaa on tarkoitus remontoida tai uudistaa, käy se sujuvasti samalla salaojaremontin yhteydessä. Me toteutamme myös piharemontteja, lue lisää!

Milloin salaojaremontti tarvitaan?

Salaojaremontti tulee ajankohtaiseksi silloin, kun nykyinen salaojajärjestelmä on ollut käytössä noin 30–40 vuotta. Tämä on salaojajärjestelmän keskimääräinen käyttöikä, jonka jälkeen se tulee uusia parhaan mahdollisen toiminnan varmistamiseksi. Ikääntyessään salaojat voivat esimerkiksi tukkeutua kasvien juurista ja maa-aineksesta, jolloin järjestelmä ei enää kuljeta hulevettä pois.

Toisinaan tulee vastaan myös salaojajärjestelmiä, jotka on toteutettu väärin tai kohteeseen nähden puutteellisesti. Erityisesti ennen 1990-lukua rakennettiin myös paljon esimerkiksi rivitaloja täysin ilman salaojitusta, joten rakennuksen käyttöiän maksimoimiseksi salaojitus voidaan rakentaa jälkikäteen.

Milloin salaojia ei tarvita lainkaan?

Salaojituksen tarve on aina kohdekohtainen, ja siitä päättää perustussuunnittelija. Nykyään kuitenkin salaojajärjestelmä rakennetaan uudiskohteisiin lähes poikkeuksetta, sillä se on edullinen vakuutus kosteusvaurioita vastaan ja pidentää rakennusten käyttöikää. Jos kuitenkin uudiskohteessa katsotaan, että talon rakenteet pysyvät kuivina ilman salaojajärjestelmää, voi sen jättää tekemättä. Myös vanhoissa kohteissa voidaan jättää salaojaremontti väliin, mikäli rakennus on pysynyt kuivana ja hyväkuntoisena. Näissä tapauksissa rakennus on usein sellaisella paikalla, että maaperä viettää vahvasti poispäin perustuksista eikä hulevettä näin ollen pääse kertymään.

Paljonko salaojitus maksaa?

Jokainen remontti ja urakka hinnoitellaan aina yksilöllisesti kohteesta riippuen. Salaojituksen ja salaojaremontin hintaan vaikuttaa esimerkiksi talon koko, perustustapa, maanrakennus- ja kaivinkonetöiden määrä, mahdolliset maansiirtotyöt ja purkutyöt. Tarkan, juuri sinun kohteelle arvioidun tarjouksen saat ottamalla yhteyttä urakoitsijaan ja pyytämällä kartoituksen.

Kuinka teen onnistuneen salaojaremontin?

Itse tehdyssä salaojien asennuksessa piilee aina riskejä. Salaojituksen tekeminen on erittäin tarkkaa työtä, eivätkä vakuutusyhtiöt korvaa virheellisesti asennetuista salaojista johtuvia vahinkoja. Virheellisten tai puutteellisten remonttien tekeminen voi tulla loppupeleissä hyvinkin kalliiksi – ei siis kannata ruveta itse hommiin vaan jättää työ ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisen tekemä salaojaremontti takaa laadukkaan lopputuloksen, joka kestää oikein huollettuna vuosikymmeniä.

Salaojitus toteutetaan rei’itetyillä tuplasalaojaputkilla, jotka kuljettavat hulevedet kaivoon. Kaivosta vesi johdetaan kunnalliseen vesiviemäriin, imeytyskentälle tai avo-ojaan. Remontissa asennetaan myös tarkastuskaivo sekä perusvesikaivo padotusventtiilillä, jotka mahdollistavat järjestelmän toimivuuden ja kunnon helpon seuraamisen sekä huoltotoimien toteuttamisen.

Salaojan kaivaminen aiheuttaa pihalla, varsinkin pienellä tontilla, usein melkoisen mylläkän, joten salaojanremontin yhteydessä voi miettiä, haluaako pihaan tehdä jotain muutoksia vai pidetäänkö se entisellään. Pihan muutostyöt on helppo toteuttaa jo auki revityssä pihassa, salaojaremontin yhteydessä. Talvella tehtävä salaojaremontti voi säästää pihaa, kun routa ja lumikerros vähentävät työkoneiden jättämiä jälkiä. Salaojaremontti kestää pihatöineen noin kaksi viikkoa.

Salaojaremontin eteneminen

 • Remonttitarpeen kartoitus: Ensin kartoitetaan salaojituksen nykytilanne ja remontin tarve. Alussa selvitetään muun muassa missä putket kulkevat ja mihin vedet ohjataan. Kartoituksessa kiinnitetään salaojien kunnon lisäksi huomiota myös maaperän kallistuksiin ja mahdollisten patolevyjen olemassaoloon.
 • Suunnittelu: Salaojaremontin toinen vaihe on suunnittelu. Kaikki remontit suunnitellaan ja aikataulutetaan yksilöllisesti. Myös olemassa olevien viemäri- ja vesiputkien sekä sähkökaapeleiden paikat selvitetään ennen kaivuutöihin ryhtymistä.
 • Kaivuutyöt: Ennen kaivamisen aloitusta kaikki mahdolliset esteet, kuten asfaltti tai terassi, poistetaan. Koko talon ympärys kaivetaan auki perustuksen alapinnan alapuolelle asti, jotta salaojaputket saadaan asennettua tarpeeksi syvälle.
 • Eristeen ja putkien asennus: Kaivannon pohjalle asennetaan putkia ympäristötekijöiltä suojaava suodatinkangas ja kiinteistön perustukseen asennetaan patolevy. Seuraavaksi asennetaan salaojaputket, tarkastuskaivot sekä perusvesikaivo ja liitetään ne toisiinsa.
 • Sepeli ja routaeriste: Asennuksen jälkeen putket peitetään sepelillä ja routaeristeellä, jotka suojaavat sekä putkia että kiinteistön perustusta.
 • Maanpinnan profilointi: Lopuksi suoritetaan maanpinnan profilointi niin, että maan pinta viettää poispäin talon perustuksista noin kolmen metrin matkalta. Kaadon olisi hyvä olla noin 15 senttimetriä. Lisäksi piha viimeistellään ja puretut esteet rakennetaan takaisin.

Salaojaremontti talvella? Onnistuu!

Maanrakennustyöt mielletään tehtäväksi usein vain sulan maan aikaan, mutta salaojitus onnistuu loistavasti myös talvella. Pakkaskeleillä työskentely käykin mukavasti, sillä maaperä on kuiva ja pakkanen helpottaa kosteuden hallintaa. Salaojitus talvella vaatii hiukan enemmän suunnittelua ja esimerkiksi roudan sulattamisen, mutta remontti sujuu muilta osin vähintäänkin yhtä sujuvasti keskitalvella kuin keskikesälläkin. Pimeä ja vähemmän ulkoiluun kannustava vuodenaika kannattaa käyttää hyödyksi hoitamalla pihaa mylläävät remontit alta pois.

Salaojitus talvella ennaltaehkäisee kevään tuomat kosteusvauriot

Kellari tulvii keväisin – apua! Jos kevätauringon lämmittäessä sulamisvedet alkavat valua kellarin puolelle, on salaojitus puutteellinen tai toimii huonosti. Rakennuksen seinille kerääntyvä tai jopa lumitöissä kerättävän lumen sulaessa veden täytyy päästä jonnekin, ja jos salaojat eivät ole ohjaamassa sulamisvettä pois eikä maaperä riitä, alkaa vesi hakea poistumistietä talon rakenteista laittaen myös perustukset koville.

Talvella pakkanen pitää ympäristön kuivana ja routa suojaa maata painumiselta raskaiden työkoneiden alla, jolloin keväällä piha on valmis viimeisteleville vihertöille. Kun rakennusta suojaa upouusi, talvella asennettu salaojitus, saa kevät tulla ja kellari pysyy kuivana.

Rintamamiestalot ovat erityistä kosteusvaurioiden riskiryhmää, sillä useista puuttuu salaojitus kokonaan. Jos siis olet esimerkiksi asuntokaupoilla loppuvuodesta ja päädyt rintamamiestaloon tai muuhun kohteeseen josta salaojitus puuttuu, kannattaa ottaa yhteyttä.

Salaojitus löytyy, mutta epäilet sen kuntoa ja toimivuutta? Lue lisää salaojien tarkastuksesta ja pyydä meidät avuksi!


Toteutamme salaojitukseen, maanrakennukseen ja sadevesijärjestelmiin liittyvät työt koko Pirkanmaan alueella. Ota yhteyttä!

Kerromme mielellämme lisää